Øyeallergi

Øyeallergi (allergisk konjunktivitt) er en betennelse i øyet som skyldes kontakt med allergifremkallende stoffer som pollen, mugg, støvmidd eller dyrehår.

Symptomer

Røde, kløende, hovne og rennende øyne, av og til også samtidig med en stikkende eller brennende følelse. Øynene kan føles grusete som når du får et sandkorn under øyelokket, og synet kan bli midlertidig uklart. I tillegg kan du oppleve rennende eller kløende nese, nysing, hoste eller hodepine.

Årsaker

Øyeallergi skyldes at kroppens immunsystem forsvarer seg mot et stoff (vanligvis ufarlige) som den ikke gjenkjenner.  Dette er kalles også overfølsomhetsreaksjon. Allergifremkallende stoffer, som kroppen er overfølsom mot, kommer inn i øynene og fører til at kroppen frigjør stoffer som kalles histaminer, som fremkaller betennelse.

Identifiser og unngå kontakt med det allergifremkallende stoffet. Hvis du bruker kontaktlinser og kommer i kontakt med et kjent allergifremkallende stoff, må du ta ut linsene. Det kan også føles godt å bruke et øyebad som du kan kjøpe på apoteket eller hos optikeren, og kunstig tårevæske kan også hjelpe. Hvis symptomene vedvarer, bør du snakke med fastlegen eller optikeren din om behandling. Dette kan være reseptfri eller reseptbelagt behandling.

KOM I GANG MED KONTAKTLINSER