HVA ER LANGSYNTHET ELLER HYPEROPI?

Langsynthet, eller hyperopi (oppr. hypermetropi) er en vanlig synsfeil som vanligvis kan korrigeres med kontaktlinser eller briller. Hvis du er langsynt (har hyperopi), kan du se ting klart på avstand, men du har problemer med å fokusere på ting nær deg. Etter hvert som langsynte blir eldre, kan det bli vanskelig å se klart på avstand også. Ved høy hyperopi kan det være vanskelig å fokusere på alle avstander.

Hva forårsaker langsynthet?

Langsynthet oppstår når øyet er for kort, eller når hornhinnen ikke har tilstrekkelig brytekraft for øyet. Lyset fokuseres bak netthinnen istedenfor på den, noe som fører til uskarpt syn.

 

Noen barn er født langsynte, og synet deres kan korrigere seg spontant etter hvert som øyet utvikler seg. De bør imidlertid undersøkes av optiker for å sikre at dette skjer, og at det ikke fører til andre problemer hos barnet.

 

Voksne kan også bli langsynte, særlig når de blir middelaldrende. Langsynthet må ikke forveksles med presbyopi, som gjør nærfokusering vanskelig fordi linsen inne i øyet blir stivere med alderen og ikke klarer å fokusere på nært hold.

Hva er symptomene på langsynthet?

Langsynthet gjør det vanskelig å se ting på nært hold og kan påvirke daglige aktiviteter som lesing, skriving og andre oppgaver som krever presisjon på nært hold. Dette kan føre til anstrengte øyne, hodepine og kronisk tretthet.

Å diagnostisere langsynthet

Hvis du mistenker at du er langsynt, kan du bruke vår søkemotor til å finne en optiker i nærheten for å bestille time og en synsundersøkelse. Synsundersøkelsen vil vise om du er langsynt og hvor mye, og dermed avgjøre styrken på briller eller kontaktlinser som er nødvendig for å korrigere det.

ACUVUE® kontaktlinser for langsynthet