Skjeve hornhinner (astigmatisme) er en vanlig tilstand som kan føre til uklart eller skjevt syn på alle avstander. Det kan ramme mennesker i alle aldre, og personer med skjeve hornhinner er ofte nærsynte eller langsynte i tillegg.

Hva forårsaker skjeve hornhinner?

Skjeve hornhinner oppstår når overflaten på øyet (hornhinnen) eller linsen bak den ikke er rund, men oval som et egg. Dette forvrenger lyset som treffer øyet, som dermed ikke fokuseres korrekt på netthinnen, og resultatet er at bildet blir uskarpt.

Hva er symptomene på skjeve hornhinner

Skjeve hornhinner kan føre til uskarpt syn når du prøver å fokusere på ting på avstand, som f. eks. trafikkskilt. Det kan også påvirket synet på nært hold, f. eks. ved lesing eller sying. Ukorrigert kan skjeve hornhinner føre til hodepine, kronisk tretthet, kniping av øynene eller uskarpt syn.

HVORDAN VET JEG OM JEG HAR SKJEVE HORNHINNER?

Hvis du mistenker at du har skjeve hornhinner, bruk søkemotoren "finn en optiker"(lenke).

Synstest for skjeve hornhinner

Mens du venter på time hos optikeren kan du prøve dette hjemme:

Hvis du bruker briller eller kontaktlinser, ta dem på.

Sitt omtrent 35 cm fra dataskjermen.

Se på diagrammet mens du holder hånda for det ene øyet. Hvordan fremstår linjene? Er alle like klare og skarpe?

Følg de samme trinnene for å teste det andre øyet.

 

Hva betyr resultatene?

Hvis du ikke har skjeve hornhinner skal linjene se skarpe og like mørke ut. Du kan ha skjeve hornhinner hvis noen av linjene er skarpe og mørke, mens andre er uskarpe og lysere. Uansett resultat må du få det bekreftet av en optiker.

KORREKSJON AV SKJEVE HORNHINNER

KONTAKTLINSER FOR SKJEVE HORNHINNER

For å oppnå klart syn med skjeve hornhinner må kontantlinsene holde seg på plass og ikke rotere eller skli ut av posisjon, selv med en aktiv livsstil. ACUVUE® kontaktlinser for skjeve hornhinner har en unik Eyelid Stabilised Design – en teknologi som bidrar til å sikre at synet holder seg stabilt, skarpt og klart hele dagen.

KOM I GANG MED KONTAKTLINSER

Få gratis* ACUVUE® prøvelinser i dag.

** Eventuelle kostnader kan komme i tillegg, for eksempel kostnader knyttet til kontaktlinseundersøkelse. Ta kontakt med din optiker for mer informasjon. Kun norske innbyggere 18 år og eldre. En prøveperiode per person.