Hva er presbyopi?

Har du begynt å få problemer med nærfokus med alderen? Presbyopi svekker øynenes evne til å fokusere godt på nært hold. Dette skjer fordi linsen inne i øyet gradvis mister fleksibilitet, og det er dette som kalles presbyopi.

Hva forårsaker presbyopi?

Presbyopi oppstår fordi linsen inne i øyet gradvis blir tykkere og stivere over tid. For å endre fokus fra fjernt til nær, og tilbake igjen, forandrer linsen form. Etter hvert som linsen blir tykkere og mindre fleksibel med alderen, reduseres også evnen til å forandre form. Dette starter som regel i førtiårene, men det kan oppstå tidligere hos enkelte.

Presbyopi symptomer

Ved tidlig presbyopi kan du oppleve at å justere fokus går tregere eller er mer anstrengende. Noen merker dette bedre i dårlig belysning, eller hvis de er trette. Hvilke symptomer og når de oppstår kan variere, noen kan oppleve overanstrengte øyne eller hodepine ved siden av problemer med fokusering. Hvis du opplever dette, bør du ta kontakt med optikeren for mer informasjon.

Å DIAGNOSTISERE PRESBYOPI

En synsundersøkelse hos optiker vil bekrefte om du har presbyopi. De vil gjennomføre en rekke undersøkelser for å avklare om fokuseringsproblemene skyldes presbyopi. Presbyopi er en progessiv øyetilstand, så regelmessige synsundersøkelser er alltid anbefalt for å bevare godt syn og god øyehelse.

KOM I GANG MED KONTAKTLINSER