Øyens anatomi og hvordan det påvirker synet

Øynene dine er komplekse og uttrykksfulle ("sjelens speil"). Men hvordan kan de se?

Øynene dine mottar lys og formidler detaljerte informasjon til hjernen din, som tolker dem som bilder. Hver enkelt del av øyet har sin egen spesielle rolle i formidlingen av disse bildene.

Øyet ditt er en liten kule som består av en tynn kapsel med klar gelé og spesialiserte komponenter inni. Kapselen har tre separate lag, hvert med sin spesielle funksjon:

Ytterste lag: Senehinnen (sklera)

Senehinnen er det solide, beskyttende "det hvite i øyet" som er ugjennomsiktig. Fremst er hornhinnen, et gjennomsiktig vindu som gjør at lys kan passere inn i øyet. Rundt hornhinnen er det en tynn gjennomsiktig membran, bindehinnen (konjunktiva), som bidrar til å beskytte resten av forsiden av øyet og innsiden av øyelokkene.

Midterste lag: Årehinnen (Choroidea)

Bak senehinnen er det midterste laget, årehinnen. Dette laget er mørkt for å hindre at lys reflekteres inne i øyet, og det inneholder for det meste blodårer som forsyner øyet med næring. Foran årehinnen ligger regnbuehinnen (iris), som gir øynene farge. Pupillen er en sirkulær åpning, som en svart flekk, midt i regnbuehinnen. Musklene i regnbuehinnen kontrollerer størrelsen på pupillen som regulerer lysmengden som slippes inn i øyet.

Innerste lag: Netthinnen (retina)

Netthinnens jobb er å fange lysinformasjonen som hovednerven i øyet (synsnerven) sender videre som nerveimpulser til hjernen. Hjernen din oversetter disse impulsene til bilder. På netthinnen er det to typer lyssensitive celler, staver og tapper, som fanger lysstrålene. Stavene hjelper deg å se i svakt lys, mens tappene lar deg se detaljer og farger.

Linsen

Linsen i øyet ditt er gjennomsiktig og fleksibel. Den fokuserer lyset inn i netthinnen. For ekstra nøyaktige oppgaver fokuseres lyset i netthinnens sentrum, i området som kalles den gule flekk. Musklene rundt linsen kontrollerer formen, slik at du kan se gjenstander på ulik avstand.

Resten av øyet

Hulrommet eller kammeret mellom linsen og hornhinnen inneholder en væske som kalles kammervann (humor aqueus). Glasslegemet (corpus vitreum) er en geleaktig masse som fyller hulrommet bak linsen. Glasslegemet og kammervannet bidrar til å gi øyet sin form.

HVORDAN ØYNENE DINE SER

  1. Lys kommer inn i øyet gjennom hornhinnen, som bryter lyset.
  2. Pupillene dine justeres i størrelse, de blir større i svakt lys og mindre i sterkt lys
  3. Lyset går gjennom pupillene, til linsen, som endrer form for å fokusere lysstrålen på netthinnen, avhengig av om det du ser på er på nært hold eller på lang avstand.
  4. Tapper og staver i netthinnen absorberer lyset og sender impulser til hjernen via synsnerven. Hjernen din oversetter disse impulsene til et bilde.

Siden øyet er et så komplisert organ er det ingen overraskelse at det ikke alltid fungerer helt som det skal, noe som kan gjøre det vanskelig å se klart. Synsproblemer som langsynthet, nærsynthet og skjeve hornhinner er svært vanlig. Hvis du får problemer med synet bør du alltid ta kontakt med en optiker for å ta en synsundersøkelse. Du kan bruke vårt søkeverktøy til å finne en i nærheten.

KOM I GANG MED KONTAKTLINSER