OM DU MERKER AT DET BLIR VANSKELIGERE Å FOKUSERE PÅ NÆRT HOLD SÅ KAN DET HENDE DU HAR PRESBYOPI.

Presbyopi påvirker øynenes evne til å fokusere på ting på nært hold – enten du skal tre en nål eller lese en tekstmelding. Det er en svært gradvis prosess og det begynner med vanskeligheter for å se ting som er noen centimeter unna, og med tiden så må vi holde ting lenger og lenger unna for at vi skal se skarpt. Dette skjer fordi linsen inne i øyet over tid mister sin fleksibilitet, og det er dette som kalles presbyopi. Presbyopi høres kanskje ut som en uvanlig og sjelden lidelse, men du er definitivt ikke alene og det er dessverre svært normalt blant mennesker.

Om du sliter med å fokusere på andre avstander, som når du kjører bil, ser på TV eller bruker PC, så kan dette bety at du har andre behov som indikerer nærsynthet, langsynthet eller astigmatisme. Din optiker vil kunne gi deg råd om dette er tilfelle.

Hvordan fungerer øyet?

For at øyet skal danne et klart bilde så må lys lande bakerst i øyet vårt. Lys reiser gjennom hornhinnen (den gjennomsiktige kuppelaktige strukturen fremst), gjennom pupillen (den svarte åpningen i det fargede området på øyet), gjennom linsen (inne i øyet) og havner på netthinnen (et lyssensitivt område bakerst i øyet). Det vi ser direkte på, fokuseres på et svært sensitivt område av netthinnen som kalles for macula (eller ‘den gule flekk’) – det er her øyet ivaretar sin synsskarphet. Vårt ‘perifere synsfelt’ lander på områder utenfor macula.

Eye Diagram​

Eye diagram that visualises parts of the eye - ACUVUE®

Grunnen til at noen behøver kontaktlinser eller briller er fordi lyset fra bildet ikke fokuseres nøyaktig på netthinnen.

Styrkn i kontaktlinsen eller brillen, hjelper med å justere hvor lyset havner slik at det fokuseres på netthinnen og sørger for at vi kan se bildet klart og tydelig. Man kan ha myopi (nærsynthet) eller hyperopi (langsynthet). Inne i øyet må linsen endre form for å sørge for et klart og tydelig bilde når vi endrer fra å fokusere på noe som er langt unna til noe som er nærme, og vice versa. Denne prosessen kalles for akkomodering og det skjer automatisk. Med tiden så blir linsen inne i øyet tykkere, større og mister sin fleksibilitet, og alt dette reduserer dens mulighet til å endre spenning for å fokusere tydelig på forskjellige avstander. Det er en gradvis prosess og vi pleier på å legge merke til det når vi ikke lenger kan fokusere klart på ting som ligger på ‘normal’ leseavstand. Denne endringen i linsefleksibilitet kalles for presbyopi.

Tidspunkt for når du først merker symptomene av presbyopi varierer på hvilke typer oppgaver du gjør til daglig, lysnivå og til og med hvor lange armer du har! Men som regel så vil merkbare endringer i linsen begynne tidlig i 40-årsalderen – så ikke akkurat når du har blitt ‘gammel’. Når symptomene av presbyopi begynner så vil du kanskje måtte behøve kontaktlinser eller briller.

Tegn og symptomer på presbyopi

Presbyopi er en helt naturlig del av aldringsprosessen, og det vil skje med nesten alle av oss.

Er det vanskelig å lese komfortabelt når lyset ikke er så skarpt? Er det vanskelig å lese menyen når du er på restaurant? Hvor godt ser du når du er sliten og trøtt? Må du holde ting på lenger avstand enn før? Klarer du ikke strekke ting langt nok unna til å se klart? Kanskje du har justert opp skriftstørrelsen på mobiltelefonen? Dette er tegn som tyder på at presbyopi begynner å vise seg.

Løsningen - synskorreksjon for presbyopi

Løsningen, eller løsningene, avhenger mye på deg som person! Vi har vanligvis ikke kun ett par sko for alle situasjoner, og slik er det også med synskorreksjon. Din optiker kan ta i betraktning dine livsstilsbehov, hobbier eller arbeidsomgivelser og vil anbefale de alternativene som passer deg best som individ. Kontaktlinser kan gi deg friheten til å se klart og tydelig på alle avstander, uten at du må bære på og lete fram brillene dine.

Toppråd fra vår optiker

Eye Care Practitioner

Det er viktig at du kan spørre din optiker om kontaktlinser selv om du ikke har brukt det før. Kontaktlinser kan være et uvurderlig gode i ditt arbeid og i din fritid, og vi må sammen finne ut hva du ønsker fra din synskorreksjon slik at vi kan tilby deg de beste løsningene.

  • Alle er forskjellige, har forskjellige øyne, styrker og behov, men heldigvis så har vi mange alternativer tilgjengelig til å hjelpe deg å se bedre.
  • Klinisk sett så vil vi alltid utføre en grundig undersøkelse på helsen til øynene dine og vil bruke dette sammen med dine personlige behov og deretter anbefale og diskutere de beste alternativene vi har for deg.
  • Noen ganger så kan små endringer utgjøre en stor forskjell, så om første alternativ viste seg å være utilstrekkelig, så er det viktig at du diskuterer dette med din optiker, for det finnes mest sannsynlig andre alternativer tilgjengelig.
  • Som de fleste teknologier så har kontaktlinser kommet langt, og i dag er heldige som har så mange flotte produkter som kan passe for deg.

 

MOTTA EN GRATISPRØVE* 1-DAY ACUVUE® MULTIFOCAL 

All ACUVUE® Brand Contact Lenses have UV Blocking to help provide protection against transmission of harmful UV radiation to the cornea and into the eye. UV absorbing contact lenses are NOT substitutes for protective UV absorbing eyewear such as UV absorbing area. You should continue to us UV absorbing eyewear as directed by your Eye Care Professional.

* Your Eye Care Practitioner will confirm if ACUVUE® Brand Contact Lenses are suitable for your eyes. Please note professional eye examination and fitting fees may apply. 18+. One trial per person. Eligibility is subject to approval by your Optician. See full terms and conditions.