HVA ER NÆRSYNTHET

Nærsynthet, eller myopi, er en svært vanlig synsfeil som vanligvis kan korrigeres med briller eller kontaktlinser. Hvis du er nærsynt (myop), ser du klart på nært hold, men gjenstander lenger unna er ute av fokus eller uklare.

Hva forårsaker nærsynthet?

Nærsynthet oppstår vanligvis fordi øyet ditt er for langt, eller fordi hornhinnen har for stor brytekraft i forhold til øyets lengde. Lysstråler fokuseres foran netthinnen, slik at gjenstander på avstand blir uklare.

Du kan bli nærsynt i alle aldre, men det starter vanligvis i barndom eller tidlig tenårsalder. Det er mer sannsynlig at du utvikler det hvis en eller begge foreldrene dine også er nærsynte.

Hvis du bruker mye tid på å fokusere på nært hold, som ved lesing, skriving og bruk av håndholdte enheter (telefoner eller nettbrett) i tillegg til datamaskiner, øker det også risikoen for utvikle nærsynthet. For folk med tendes til å bli nærsynt, kan mye utetid som barn bidra til å redusere tendensen til å bli nærsynt; ferske data* tyder på at mer naturlig lys også er gunstig.

* Walline J, Myopia control – a review. ECL 2016; 42 (1):3-8

Hva er symptomene på nærsynthet?

Nærsynthet gjør at gjenstander langt unna er ute av fokus eller uskarpe, dette kan også påvirke synet ditt når du kjører bil, driver sport eller prøver å kjenne igjen mennesker eller gjenstander på avstand. Dette kan føre til anstrengte øyne, hodepine og kronisk tretthet.

Å diagnostisere nærsynthet

Hvis du mistenker at du er nærsynt, kan du bruke vår søkemotor til å finne en optiker i nærheten for å bestille time og en synsundersøkelse . Synsundersøkelsen vil vise om du er nærsynt og hvor mye, og dermed avgjøre styrken på briller eller kontaktlinser som er nødvendig for å korrigere det.

ACUVUE® kontaktlinser for nærsynthet

De fleste som er nærsynte kan korrigere synet med briller eller kontaktlinser. Disse kontaktlinsene er formet for å fokusere lyset korrekt på netthinnen, for at du skal se klart på avstand uten briller.

For ACUVUE® kontaktlinser for nærsynthet snakk med optikeren om:

KOM I GANG MED KONTAKTLINSER

Få gratis* ACUVUE® prøvelinser

Eventuelle kostnader kan komme i tillegg, for eksempel kostnader knyttet til kontaktlinseundersøkelse. Ta kontakt med din optiker for mer informasjon. Kun norske innbyggere 18 år og eldre. En prøveperiode per person.